Van Breestraat 51-29
Plattegronden2-1
Van Breestraat 51-8
Van Breestraat 51-9
Van Breestraat 51-10
Van Breestraat 51-35
Van Breestraat 51-34
Van Breestraat 51-5
Van Breestraat 51-28
Van Breestraat 51-18
Van Breestraat 51-16
Van Breestraat 51-15
Van Breestraat 51-6
Van Breestraat 51-7
Van Breestraat 51-1
Van Breestraat 51-2
Van Breestraat 51-3
Van Breestraat 51-4
Van Breestraat 51-12
Van Breestraat 51-13
Van Breestraat 51-14
Van Breestraat 51-27
Van Breestraat 51-38
Van Breestraat 51-37

FW Residence

In het populaire Amsterdam-Zuid staat een imposante woning van zo’n 120 jaar oud, die volledig is gestript en omgetoverd tot een werkelijk prachtig onderkomen. In het vijf etages tellende pand, waar elke vierkante centimeter nauwkeurig is afgewerkt en elke vierkante meter logisch voelt ingericht.

De woning maakt deel uit van een lommerrijke straat in het zo geliefde Amsterdamse Oud-Zuid. De grandeur van het pand voel je direct bij binnenkomst. Hier word je in de hal verwelkomd door een zee aan daglicht, dankzij het plafond dat tot en met de eerste etage reikt en het licht dat vrij spel heeft via de vide op de eerste etage en door de hoge gevelramen van twee verdiepingen. Aan het plafond hangt een kroonluchter van glazen bollen op verschillende hoogtes, die de serene ruimte een speels karakter geven. De witte deuren, plinten en kozijnen steken subtiel af bij de lichtgrijs gestucte wanden. Op de vloer ligt lichtgrijs, gestraald travertine natuursteen, geleverd door Schoenmakers Natuursteen, het bedrijf dat ook het marmer voor de masterbadkamer leverde. De hal leidt via twee hoge taats- deuren, voorzien van een symmetrisch raamwerk, naar de keuken.

Voor de relatief smalle, maar diepe ruimte heeft Sebastiaan gezocht naar de meeste gunstige indeling van de keuken, die op de begane vloer is gelegen. Door zijn ontwerp, het plafond en het daglicht dat via voor -en achterzijde van het pand de keuken binnenkomt, oogt de keuken ruimtelijk. Ook is veel aandacht besteed aan de multifunctionaliteit van de ruimte. Sebastiaan: “Ik heb de keuken zo ontworpen dat je aan de ene zijde het werkgedeelte hebt met kookplaat, koelkasten en ovens en aan de andere zijde meer het relaxgedeelte met de haard en wijnklimaatkast.” Aan het einde van het natuurstenen kookeiland is een afgeronde bar gemaakt met drie moderne krukken met daarachter een ovalen eettafel met uitnodigende fauteuils. Dat Sebastiaan oog heeft voor details blijkt ook hier: de notenhouten keuken is bijvoorbeeld voorzien van handgrepen van hetzelfde materiaal als de fronten en de grepen voor de talloze lades zijn aan het oog onttrokken.

Via de gebogen eikenhouten trap die aan de achterzijde van de woning alle verdiepingen toegankelijk maakt en dankzij de grote ramen veel licht toelaat, kom je op de eerste verdieping in een riante woonkamer. Net als in de rest van de woning, maakt Sebastiaan ook het lichtplan voor deze ruimte.

Als eyecatcher pronkt hier een grote wand van schitterend white oak natuursteen, hetzelfde materiaal als het keuken- blad. In de wand is een langwerpige gashaard geplaatst. Voorbij de zithoek kijk je naar de werkruimte die in de vide aan de voorzijde van de woning ligt en ook veel daglicht vangt. De woonkamer en werkkamer kunnen van elkaar afgesloten worden door een nieuwe en-suite.

De hele tweede verdieping mag met recht een ‘mastersuite’ worden genoemd dankzij de grote masterbedroom met luxe dressing aan weerszijden van de ruimte, uitgevoerd in notenhout deuren en glas. De badkamer met glazen wanden draagt ook bij aan het ruimtelijke gevoel op deze etage. En de grote marmeren wand en het marmeren wastafelblad geven het geheel een luxueuze look. Over het bad vertelt Sebastiaan: “Deze weegt 150 kilo en staat op een kleine verhoging. Het water van de douche loopt als het ware weg onder deze verhoging en daardoor heb je geen zichtbare afvoer.” Een ander detail is dat de kranen hetzelfde blijken uitgevoerd als de handgrepen van de deuren, zowel wat betreft afwerking als in vorm. Sebastiaan vertelt: “We hebben ervoor gekozen om in het hele pand wat warmere kleuren te gebruiken, het warme ‘dark platinum matt’ zie je overal terug. Voor de luxere sanitaire ruimtes zijn de kranen uitgevoerd met dezelfde warme ­finish ­als ­voor ­de ­handgrepen.”­

De bestaande kelder van de woning is intact gebleven, maar omgebouwd tot wellness met een sauna en een gym. Sebastiaan: “We hebben voor het hele huis gekozen voor een eikenhouten vloer. Hier ligt juist een strakke gietvloer, zodat je bezweet vanuit de sauna en de gym, gewoon naar de badkamer kunt lopen.” Als je dat doet, kun je onder­ tussen genieten van de aanblik van de open wijnkast die ruimte biedt voor de collectie wijn en champagne van de bewoner. Zijn gasten kunnen dat ook, want voor hen is er een gastenkamer.
Als kers op de taart van deze prachtig verbouwde woning is, boven op de vierde etage waar twee kinderkamers, een gameroom en badkamer zijn gemaakt, een prachtig dakterras aangelegd. Deze is bereikbaar via een elektrisch bedienbare, langwerpige dakkoepel die voldoende ruimte geeft om de trap te beklimmen, zonder te hoeven buigen. Vanuit de loungeset of de eettafel, kun je relaxen en eten met een overweldigend uitzicht over de stad.

Team:

GF-Deko, House of Stones & Kluster Interieurbouw

Jaar:

2021

Locatie:

Amsterdam, Nederland

TYPE:

Woonhuis

Fotograaf:

Flare Department